Najaarsconcert |Immortal Music

Zondag, 13 november 2022, Oude Ursulakerk, Warmenhuizen


Kamerkoor Sine Nomine Alkmaar - Songs of comeback


Toelichting

Zondag 13 november bracht Sine Nomine een nieuw concert: Immortal Music. Het programma draaide om oude muziek, nieuwe muziek en oude muziek in een nieuw jasje. Een vroeg Oud en Nieuw dus.

 

Het programma bestond uit stukken van oude en hedendaagse componisten. In de hedendaagse composities grijpen de componisten terug op wat eeuwen geleden door klassieke collega’s is overgeleverd. Op deze manier blijken de werken van de oude meesters ‘onsterfelijk’ te zijn, ‘immortal’.


Programma samengevat
Op het programma stonden Lamento d’Ariana van Monteverdi en het verrassende Komm, süßer Tod, een coproductie van Bach en Nystedt. Het concert opende met Thou knowest, Lord en Hear my Prayer, O Lord van Purcell. Daarnaast klonk Motetus, een adembenemend zes-stemmig a- capellawerk  van de Nederlandse componist Joep Straesser, geschreven op een veertiende-eeuwse tekst.

 

Een ander prachtig, wat langer werk uit de barok is Stabat Mater van de Tsjechische componist František Tůma, gecomponeerd in de tijd en in de stijl van Bach


Muzikale leiding
Paul Valk had de muzikale leiding van het concert en ook bespeelde hij het kistorgel. Luitist Teun Lingeman speelde de continuo partijen op theorbe en luit.


Programma

Henry Purcell
(1659 – 1695)
    Thou knowest, Lord
Hear my Prayer, O Lord

Claudio Monteverdi
(1567 – 1643)
    Uit: Lamento d’Arianna
Prima parte
Seconda parte

Joep Straesser
(1934 – 2004)
    Motetus

François Couperin
(1668-1733)
    Les Barricades Mystérieuses
(instrumentaal)

Knut Nystedt
(1915 – 2014)
    Immortal Bach

František Tůma
(1704 – 1774)
    Stabat Mater