Paul Valk


Paul Valk (1969) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Conservatorium en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, beide in Utrecht, en behaalde aldaar zijn diploma’s.

Daarnaast specialiseerde hij zich in piano, zang en orkestdirectie. Zijn orgeldocenten waren o.a. Kees van Houten en Bernard Winsemius en leermeester voor koordirectie was Krijn Koetsveld.

foto: Wessel Slöetjes
foto: Wessel Slöetjes

“Sinds 1993 werk ik al met kamerkoor Sine Nomine. Dat is al behoorlijk lang, maar het lukt om ‘fris’ te blijven. Ik ervaar het als een tijd van een geweldige samenwerking met vele successen. Er is een enorme afwisseling in repertoirekeuze, dat maakt het heel rijk.”

 

“Als ik dirigeer ben ik helemaal mezelf en dus gelukkig. Ik geniet van de processen met groepen mensen om prachtige muziek tot leven te brengen.”

 

 

Behalve Sine Nomine dirigeert hij momenteel nog twee andere koren.

Het Amsterdams Gemengd Koor

(grote oratoria in het Amsterdamse Concertgebouw)

Sinds 1999, met o.a.: meerdere keren Bach’s Matthäuspassion, Johannespassion, Weihnachtsoratorium, Requiems van Mozart en Verdi, Messiah van Handel, Carmina Burana van Orff. Verder: Die Jahreszeiten en Schöpfung van Haydn, en andere prachtige werken van Beethoven, Mendelssohn, Dvorak, Rossini, Britten en Poulenc. Het AGK

Soli Amersfoort

(grote oratoria in het Amersfoortse en elke 2 jaar in het buitenland)

Sinds 2012, met o.a.: de Paulus (Mendelssohn), Vesperae solennes de confessore (Mozart) en The Armed Man (Karl Jenkins).  Soli Amersfoort

En verder...

Hij was 15 jaar (van 1998-2013) dirigent in de Amsterdamse Dominicuskerk, een levendige, oecumenische basisgemeente en broedplaats voor nieuwe, Nederlandstalige liturgische gezangen, veelal op teksten van Huub Oosterhuis, maar ook anderen. Als dirigent stond hij daar in de voetsporen van Bernard Huijbers en Tom Löwenthal.

 

Incidenteel leidt hij ook nog vocaal ensemble Octagon uit Utrecht, een 8-tot-10-koppig gezelschap. Hij is dan continuospeler en stuurt al spelend het geheel aan. Zo voerden ze Die Musikalische Exequien (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) uit in o.a. De Nieuwe Kerk en de Hermitage, beide in Amsterdam.

Bijzonder vermeldenswaardig is nog het dirigeren van een ‘scratch’ in de Pieterskerk in Leiden, die hij vanaf 2012 nu jaarlijks leidt. Uitgevoerd worden bijvoorbeeld werken als de Messiah van Händel met een deelnemerskoor van ruim 900 middelbare scholieren! Scratchmuziekdagen

 

Verder begeleidt hij koren, instrumentalisten en vocalisten op orgel en/of piano.


“Ik wil met de zangers van Sine Nomine aan de slag en ze leren steeds weer opnieuw te luisteren naar elkaar. En om ze bewust te maken van de rijkdom van teksten, melodieën en muzikale effecten uit de schat der eeuwen. Daarnaast hoop ik dat ze enorm blijven genieten van het samen zingen en zo het leven mooi te maken.”

Paul Valk