Troost & Verstilling


16 november 2014 - Warmenhuizen, Oude Ursulakerk

23 november 2014 - Heiloo, Cultuurkoepel


Download
Programmaboekje 201411-web.pdf
Adobe Acrobat document 2.3 MB

Foto's

Toelichting

Voor dit concert heeft het koor voor een intiem programma gekozen dat gaat over verdriet, maar ook over troost. Componisten hebben zich door de eeuwen heen laten inspireren door deze thema’s en daarmee een rijke bron van prachtige muziek achtergelaten. Uit deze bron put het koor bij dit concert met op muziek gezette Engelstalige en Duitse werken van componisten uit de Renaissance, Barok, Romantiek en uit de 20ste eeuw.

 

Het koor zingt zonder begeleiding. Wel zijn er twee instrumentale intermezzo’s door violiste Willemijn Bruins. Zij speelt onder andere samen met Paul Valk op piano, het ontroerend mooie Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt.

 

Het concert begint met de vierstemmige Burial Service van Thomas Morley (1575 – 1603), die de begrafenisriten op muziek zette. Het schrijnende verdriet van koning David bij de dood van zijn zoon Absalom klinkt in Thomas Weelkes’ (1576 – 1623) When David heard en we horen de smeekbede Hear my prayer, o Lord van Henry Purcell (1659 – 1695). Herbert Howells schreef in 1936 het vier- tot achtstemmige troostrijke en hoopgevende Requiem. Een wat langer, verstild en subtiel werk van grote schoonheid.

 

In 1606 eeuw componeerde de Duitse Leonhard Lechner vierstemmige miniaturen met de titel Deutsche Sprüche von Leben und Tod, waarin de muziek de boodschap van de tekst nog eens onderstreept. Een tegenwicht voor de voorgaande stukken biedt de in 1892 geschreven Cantus Missae, beter bekend als Messe in Es van Josef Gabriel Rheinberger. Met dit sprankelende dubbelkorig werk eindigt het concert in een sfeer van levenslust en blijheid.

Met medewerking van

Willemijn Bruins, viool