Esther

25 mei 2019 Esther - concertvertelling

Kamerkoor Sine Nomine en barokensemble Accademia Amsterdam

vertellen met acteur Gottfrid van Eck:

“De weg van Esther”

…of de zoektocht naar een nieuw oratorium

www.oudemuzieknu.nl
www.oudemuzieknu.nl

Koop hier  direct uw toegangsbewijzen via Podiumplein.


Toelichting

Het tot de verbeelding sprekende verhaal van Esther is thema in enkele prachtige oratoria. Händel zijn werk is het meest bekende. Het was zo bekend dat er zelfs een Hebreeuwse versie van is gemaakt. In Nederland verwerkte Lidarti dit verhaal tot een oratorium en in Frankrijk componeerde Charpentier een welluidende verklanking.

In deze uitvoering brengen we de hoogtepunten uit deze werken samen, afgewisseld door muziek van Joodse componisten, waaronder Salomone Rossi. De geschiedenis van de Sefardische joden (uit Spanje en Portugal) vertoont opvallende parallellen met het Esther-verhaal. Er is sprake van vervolging om hun joods-zijn. Er is een jodenvervolger die Haman heet, die je kunt vereenzelvigen met bijvoorbeeld keizer Karel V die de joden wilde verbannen uit zijn rijk of hertog Alva die niet alleen de protestanten maar ook de Joden in de Republiek der Nederlanden vervolgde.

Achtergrond

Het Bijbelboek Esther vertelt over de joodse diaspora in het Perzische rijk waar koning Ahasveros op een dag een nieuwe koningin kiest: Esther die eigenlijk Hadassa heet en van joodse huize is, al moet haar afkomst lang geheim blijven. Esther’s oom Mordechai helpt haar met wijze raad om de koning gunstig te stemmen jegens de joden in zijn rijk. Mordechai helpt zijn nicht in het verijdelen van een aanslag op de koning. De grootvizier van koning Ahasveros heet Haman, hij is de schurk in het verhaal. Haman heeft zo’n hekel aan joden dat hij de loten (‘poeriem’ in het Hebreeuws) – vgl. dobbelstenen – werpt om de dag en maand te bepalen waarop alle joden moeten sterven. Door tussenkomst van Esther die Haman ontmaskert in bijzijn van koning Ahasveros, wordt de aanslag op de joden verijdeld.

Voor verder lezen, achtergrond en meer info van deze concertvertelling kunt u op de link klikken: www.oudemuzieknu.nl

 

De workshop voorafgaand aan de voorstelling, verduidelijkt de thematiek en de historische context. Iedereen die geïnteresseerd is om meer over de achtergronden te weten te komen, kan deelnemen. Deelnemers krijgen een actieve rol door mee te zingen of het verhaal uit te beelden op plekken waar dat in het vertelconcert past (uitdelen van Hamansoren en ratelen of  klepperen als de naam Haman klinkt. Daarom is deze ook geschikt als familievoorstelling.

Programma

Salomone Rossi: Wedding Ode, Psalm 137, Madrigaal

Marc Antoine Charpentier: delen uit oratorium Esther

George Frideric Handel: delen uit oratorium Esther

Cristiano Giuseppe Lidarti: delen uit oratorium Esther

Een deel wordt gezongen in het Hebreeuws.

Via deze link kunt u een voorproefje beluisteren:

projecten.accademia-amsterdam.nl

Met medewerking van

Acteur, teksten Gottfrid van Eck richtte in 1994 klezmerband Mazzeltov op waarmee hij als klarinettist in binnen- en buitenland optreedt (o.a. in Concertgebouw Amsterdam en Cabaret Sauvage Parijs). In 1998 nam hij het initiatief voor trio Wilde Eend om zijn talent voor muziek en verteltheater te combineren. Met dit ensemble speelt hij o.a. joodse klezmer, gipsy, Balkanmuziek en Braziliaanse choro. Daarnaast studeerde hij enkele jaren aan de DJAM voor lichte muziek te Amsterdam. In 1999 raakte Gottfrid als verhalenverteller en auteur betrokken bij Stadsavonturen, die theatrale producties maakt rondom sagen, legenden en historische verhalen.


Barokensemble Accademia Amsterdam werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor. Het ensemble bestaat uit musici opgeleid in de traditie van de authentieke uitvoeringspraktijk. De leden hebben een uitgebreide concertpraktijk en treden regelmatig op in de bekende Europese barokorkesten. Het ensemble geeft concerten in binnen- en buitenland en nam de succesvolle cd “A Choice Collection of Dances” op. In 2006 was het ensemble de hoofdgast in festival Solomeo in Italië. Deze succesvolle Nederlands-Italiaanse samenwerking leidde tot een cd met kamermuziek van weerszijden van de Alpen, die u via hun website kunt kopen. Accademia Amsterdam zoekt het avontuur door bijzondere projecten op te zetten. 

Onder leiding van

Dirigent Paul Valk

Locatie

Oosterkerk

Adres: Grote Oost 58 - 60, Hoorn

Aanvang

19.30 - 20.45 uur. De concertvertelling Esther duur ca 70 minuten. Daarna is er een korte pauze. Hierna (van 21.00 - ca 22.00 uur) vindt de slotpresentatie plaats van de workshop voor zangers (leiding Michiel Meijer) en de masterclass voor dirigenten (leiding Jos van Veldhoven). De slotpresentatie wordt geleid door Jos van Veldhoven.

Kaarten

Toegang € 10,00

€ 4,00 (tot 18 jaar) 

Er geldt geen donateurskorting bij deze concertvertelling

Koop hier  direct uw toegangsbewijzen via Podiumplein.

Donateur worden?

Wilt u €3,00 korting en een gereserveerde plaats voor elk concert?  Klik dan hier  en wordt voor € 30,00 per jaar donateur.